Milstolpe

Sitter här och försöker förbereda några tal, ska dels hålla ett "Farewell speech" i min retorik-class, och sen har jag några minuter under vår graduation ceremoni som ska fyllas med något vettigt. Jag förstår inte varför, men jag har seriösa problem med båda dessa. För det första har jag såklart samma problem nu som jag hade innan jag åkte från Sverige för snart ett år sen, jag ville och kunde inte förstå att jag ska åka därifrån. Nu borde det ju dock vara ännu värre, för det är ett klart faktum att jag inte kommer se många av dessa människor igen. Sverige visste jag ju att jag kom tillbaka till, även om livet absolut inte kommer vara detsamma utan två vitala människor som tyvärr gått bort under året så är majoriteten där som en stor underbar säkerhet. Borta bra men hemma bäst.

Detta blir ju då någon sorts omvänd relation, när jag med säkerhet kommer se ett fåtal av de underbara människor jag lärt känna, men massorna kommer att skingras och bara finnas kvar i minnena. Hemskt som sjutton, men sant.

Eftersom det är sista helgen innan premiären har vi haft riktiga intensivrep fredag, lördag, söndag. Fredag kväll tills sent (för de små sjundeklassarna som är med i produktionen), halva lördagsdygnet och sisådär 9 timmar idag. Måndag (som ju är memorial day) kommer vi som har huvudroller och solon åka iväg till en sång-coach och få lite tips och råd.

Föreställ er alla dessa timmar. 43 personer på rollistan, alla i tjocka, tunga kostymer när man är svettig bara efter att ha knutit färdigt korsett-snörena, allas kroppsformer lite mer åt american size än vad som skulle varit praktiskt, närmare 30° utomhus, världens minsta och smutsigaste backstage-område ever seen by mankind där dessa små sjundeklassare i the chorus tycker det är galet kul att sitta och skämta om något när vi på scen knappt hörs över detta genom våra mickar. En regissör som blir irriterad som sjutton och sitter som på nålar (som blir vassare och vassare för varje sekund) och är en riktig (Clearlake) perfektionist. Det krävs mycket kaffe för oss alla att komma igenom Akt I, som tar nästan 2 timmar om all skulle flyta problemfritt. I pausen krävs det dock antingen en rejäl sockerkick eller mer kaffe för att klara den påföljande timmen som kallas Akt II, där lilla Drottningen kommer in och skriker i vad som känns som varenda scen! Många timmar, ja, men också en touch av det där som ligger som en skugga över allt som görs over here, som pappa kallar "mycket prat och lite verkstad".

44 dagar kvar, mindre än 7 veckor, bara 9 skoldagar kvar. Hjälp.


Keanon (en av riddarna), jag och Charlie (min sidekick, the Wizard)

Jesse, the Jester! Narr alltså!


Söta små ladies Tiffany and Michelle (aka MK).


Adam i kostym som Prince Dauntless. Alla killarnas förfäran över att de var tvungna att ha tights har på något konstigt sätt omvandlats till någon sorts craze, och nu är de galna i det. Men Adam är fortfarande inte så himla hype på idén, speciellt inte eftersom han efter öppningsscenen byter denna outfit till att ENDAST ha på sig rosa tights och en stor vit skjorta.Main Street Lower Lake. Oh yeah. THE place to be såklart!

Senior Picnic

Crazy Joe och Brittany
Vårt bord, the front gang crib helt enkelt!
En del av the front gang!
Jag, Brittany, Annie och Katreena!
Brittany, jag, Katreena och Jonathan
Efter torsdagens hela dag med ösregn (som var en lång dag från presentation på Rotarymöte vid 7 på morgonen till musikalrep och sen Senior Awards ceremony - jag fick ett oväntat litet award för "Social Studies"!), var det ren glädje när alla seniors med tillräckligt bra närvaro-record samlades med shades och shorts i solskenet framför skolan. Sen bar det iväg i de riktiga gula bussarna först till frukost (med pancakes och scrambled eggs, allt dränkt i syrup såklart), och sen till en fin liten park vid sjön. Dagen blev sedan rätt toppen, spelade lite fotboll med mexikanarna, och hade världens nybörjartur på klätterväggen som the army recruiters hade tagit dit. Japp, om jag inte nämnt det förut så är det något som är vardagsmat här, vi har army/navy/air force/marines recruiters på skolan hur ofta som helst. Jämför med att det inte finns någon sorts sjuk (eller frisk)-vård alls på skolan. En av mina bästa vänner ska in i armen, hon börjar sina första 9 veckor på boot camp i juli. Och sen är det väl en handfull till av my senior class på knappt 100 elever som tar samma väg. Så långt bort från vår military service som inte ens har någon obligatorisk mönstring längre från juni i år.
Nu är jag helt död efter 12 timmars dress-tech-rehearsal idag, i en gigantisk drottningklänning á la hjärter dam i Alice i Underlandet med mickar som såklart inte vill fungera som de borde. Dags att somna framför "Hairspray"!

Cirque du Soleil

Så var det helg igen, och fredagen kom med en kort musikalövning där jag satt med limpistolen i högsta hugg och gjorde narrhattar. Övningen gick ut på att öva på alla de där riktiga musikal-grupp-numrena, där allting slutar i en sjudelad harmoni och alla då är perfekt placerade i gruppen, men jag kan inte göra mycket annat än att sjunga i min mick från backstage. Alla dessa nummer infaller nämligen varenda gång efter att elaka Queen Aggravain (jag) säger något snorkigt och stormar av scen. Därför kan jag lika gärna hjälpa till och tillverka all rekvisita och alla narrhattar och kungakronor som ska säljas i pausen.


Efter repet begav jag och Tom oss i hans stora bruna truck över berget och ner i Napa Valley, där vi hämtade upp Pernille och sen landade hos Léa i Saint Helena. Hon var nu hos sin tredje värdfamilj, där mamman hade bott i Sverige i ett halvår, så vi spenderade kvällen i köket – med nutella-crêpes, te och matprat. Äntligen någon som förstår vad fil är för något, och inte tror att knäckebröd är någon sorts bantningsmat!


Lördagen blev att vandra runt på stan och gå i second hand-butiker, och sen springa hem när regnet kom från en himmel som vi trodde var blå… Mellanlanda i köket, och sen var det bara att sätta igång och göra oss i ordning för kvällen. Saint Helena High School Senior Prom 2010, here we come!


Först gick vi till en italiensk restaurant, Tra Vigne och åt världens bästa mozzarella (m&m, kommer ni ihåg?) följt av världens bästa tiramisu. Och så fort man är två eller fler utbytesstudenter är det alltid lika roligt att berätta för folk var man kommer ifrån. Eller nej, det roliga är att se deras ansiktsuttryck faktiskt. Den första börjar och säger ”France”, och personen som frågade nickar förstående och intresserat, nästa person säger ”Denmark”, personen släpper ut ett ”Oh!”, och sen kommer jag med ”Sweden”, och personen blir totalt överväldigad! Alltid lika roligt!


Sen var det dags, och vi fick skjuts till teaterhuset där limousin efter limousin stod uppradade utanför, med någon enstaka partybuss intryckt mellan. I foajén möttes vi med välkomstdrinkar och fotografer, och sen var det party all night long med alla dessa överklassbarn (som direkt efter fotona vid dörren tar av sig sina Valentino- och Guess-klackar och lämnar in dem i garderoben). Bra musik, mycket folk, och riktigt häftigt med gymnaster på trapetser utplacerade i rummet som körde sin lilla show hela kvällen med snygg ljussättning. Riktigt kul kväll!!! Men vi Européer är de enda som vet hur man dansar, det är en sak som är säkert!!!


Söndagen blev en seg-dag med lång morgon och frukost med persiko-Kefir (som Léas värdmamma köpte för att se om det var något likt fil eller svensk yoghurt) och crêpes. Sen efter Pernille blivit upplockad tog Léa och jag vara på det varma vädret i form av en promenad i solen.We are the world

Så var det dags igen, att börja om från början och sakta men sakert arbeta sig igenom alla vänner, alla nyetablerade band och säga hejdå... En helt annan sorts avsked än de som ägde rum för 9 månader sen, för oddsen att jag kommer se majoriteten av dessa människor igen är... ja, ni fattar.


Helgen spenderades i sann Rotaryanda tillsammans med alla Inbounds (vi i detta distriktet som kommer från andra länder och snart ska hem), Outbounds (de små amerikanska newbiesarna som ska ge sig iväg utomlands nästa läsår), Rotex (de som har varit iväg förut) och alla andra Rotaryvuxna som är involverade i RYE. Vi återförenades i kramkalas, fick åka till en nöjespark (Six Flags Discovery Kingdom där de inte har ett enda sugrör eftersom fåglarna kan kvävas när de försöker äta dem) på lördagen, dansa "Cotton Eye Joe" som vi alltid gör, äta en massa godis och glass (som de matar oss med - riktig amerikansk anda) och sova på stenhårt golv i sovsäckar i ett Senior Center där det inte fanns duschar. Precis som vanligt alltså.


Lördag kväll fick vi sitta uppe till sent och förbereda en liten presentation som vi sedan framförde i våra pin-klädda kavajer på söndag frukost inför representanter från alla Rotaryklubbar i distriktet plus the District Governor. Riktigt gråhårig tillställning! Vi var sedan uppe och finpolerade tidigt på morgonen, och var underbara, charmerande Exchange Students som visste precis hur ett Rotaryleende ser ut - och använde det mycket. Så efter ett antal olika talare och presentationer så fick vi äntligen marschera in, var och en av oss med en flagga från det land vi tillhör (för the Outbounds dit de ska nästa år), och sjunga vår lilla sång "Sweet Home California" - "Sweet Home Alabama" med ny text som Lujan från Argentina hade skrivit. Det blev rätt häftig effekt med 40 halvgråtande ungdomar ackompanjerade av tre gitarrer och en cello.


Sen kom ju då de där avskeden... Som tur var så är det inte dags än att ta farväl av de personer jag verkligen kommit nära under året, det dröjer mer, men bara the Outbounds, Rotexers och alla de underbara vuxna som har tagit så bra hand om oss - det är svårare än man tror! Tårarna flödade, men vi lyckades i alla fall att hålla masken när de hade vår traditionsenliga photo shoot.


 

Jag och damen jag satt brevid vid frukosten. Paret som satt på andra sidan om mig hade haft en utbytesstudent från Helsingborg för ett par år sedan, så de skulle åka dit nu om bara ett par veckor för att gå på hennes student!


Vår Youth Exchange Chair, Glenda Sales vid mikrofonen.


Lujan (Argentina), Benny (Italien), Ariane (Belgien) och jag.


Alla Inbounds och Outbounds! Eftersom vi Inbounds hela tiden envisas med att dansa vår "Cotton Eye Joe" på varenda Rotaryträff och därmed dels vara extremt irriterande (när det är 15:e gången låten går igen) och också hamna i andra kniviga situationer på grund av det (som när vi dansade i ett av hotellrummen på Hawaii, och hotellägaren tillslut kom upp och skällde ut de killarna som bodde i rummet tills han var blå i ansiktet) , så var Rotexarna så söta och fixade en cowboyhatt till var och en av oss, med guldstjärnor och våra namn på! Helt toppen!


 

Förlåt att tätheten mellan inlägg börjar glesna, men att tillbringa 12 timmar (eller mer) om dygnet i skolan tär både på krafterna och lämnar inte mycket tid för annat! Men, musikalen går framåt - sakta men säkert - så vi ska vara glada för det! Nästa vecka repar vi Akt II utan manus!!!


(Och för att ni inte ska vara avundsjuka eller något i onödan kan jag rapportera att vädret här är 16° och regn eller molnigt, och kommer vara så hela veckan ut.. Riktigt uschliväder för de kräsna Kaliforniaborna)


Cruise control


Lite bilder från dagens aktivitet - Clearlake Cruising! Massa gamla fina bilar, deep-fried twinkies, pinup-girl-tävling och fint väder!

"SEXTIMUS!"

Nu blir det fart på grejer! Fortfarande kanske inte direkt stressigt eller "mycket att göra" med Naimamått, men ändå! Musikalrep så gott som varje dag efter skolan, och... well. Ja - musikrep nästan varje dag efter skolan!!! Men tiden rinner ändå iväg, trots att vi bara tittar på film, spelar fotboll eller bara sitter och pratar ut timmarna i skolan. Kvällarna är fulla med "Cinco de Mayo"-middagar och Chamber of Commerce-meetings och allt möjligt. Och annars jobbar jag på att memorera mina sidlånga monologer som "the mean queen", och fortsätta med att plöja igenom gamla filmklassiker! När jag och Dennis diskuterade ämnet häromdagen påpekade han att jag såg ut som Angela Lansbury när hon var ung... Hon vad Broadwaystjärna på 50-talet (Sweeney Todd), och har sen som äldre bland annat spelat Miss Marple och lånade ut sin röst till Mrs. Potts i Disneys "Beauty and the Beast". Tja, kanske det kanske..? Men en sak som är klar att jag inte kommer se ut som någon trevlig, mysig liten Miss Marple i min roll som vicious Queen Aggravaine som vrålar och bossar omkring med allt och alla! Men roligt är det allt, jag har nog något av det där bossiga i mig ändå...

Prima ballerina i solen

Tillbaka till skolan var det ja, och det gick ju alldeles utmärkt! Nu är det dessutom dags för California State Testing-period för skolan (eller ja, för alla årskurser utom oss seniors) så denna veckan blir inte mycket till skolarbete! (Som vanligt såklart...)

Vädret har varit helt underbart idag, struntade i sun screen i morse - big mistake - blev nästan solbränd bara på vår 30-minuters lunchrast! Eller i och för sig, jag och Natalia (som är de enda 12th graders i vår matteklass) behövde ju inte vara med på deras test prep-lektion, så vi satte oss ute i solen istället.

Nu tittar jag på "Ship of Fools" och är helt förundrad över den ironiska nazism-satir strålar rakt igenom, men att det samtidigt är så svårt att hitta något vettigt skrivet om det (som ju var vår hemläxa i engelskan). Och jag är mycket lycklig att vi är tillbaka från Tennessee nu så vi slipper detta!!!

"20th century? I can pick any century out of a hat, blindfolded, and get a better one!"

Igår fick jag uppleva en annan av amerikanarnas högtider/traditioner, det var dags att fira "Cinco de Mayo"! Alltså, en Mexikansk "högtid" som inte Mexicanarna firar över huvud taget, men som resten av Kalifornien har tagit till sig, och tar den som en ursäkt att sätta på sig sombreros, dricka tequila och äta nachos. Som om de inte gör det de andra 364 dagarna på året alltså. Hur som helst, det blev alltså inget direkt valborgsfirande för mig, men däremot massor med mexikansk mat tillsammans med Tom och Carol och deras segelbåtsklubb!

På kvällen fortsatte jag med mitt tema "golden oldies", så nu har jag plöjt mig igenom "Funny Face", "All about Eve", "Charade", "My Fair Lady", "Roman Holiday" och "Sabrina". Lite överrepresentation av Audrey Hepburn, javisst, men hon är ju så fantastisk! Om bara film kunde vara detsamma nuförtiden!

Bara för att vi vaknar upp till en strålande dag med inte så mycket vind alls så bestämde jag och Tom oss för att få igång minibåten! Någon timma senare svishade jag runt här i vår lilla bukt med en 40-hästars motor som drivkraft för den där lilla plåtburken, typ hallonbåtsize. Så grymt kul, och det blev bara bättre när grannens stora partybåt kom och gav mig lite ordentliga vågor att studsa på!

Clearlake status: klockan är 18.00, 23° C, soligt - inte en människa ute på sjön (2 jet skis, en segelbåt och jag), inte en själ syns till utanför husen på hela dagen. Bryggorna och altanerna är lika tomma som för 2 månader sen i regnsäsongen. Min värdmamma var besviken på de 20° C hon hade på sin "semester" (om man kan ta semester som hemmafru?) i Florida förra veckan. Ska man vara svensk här och inte se ut såhär när man passerar 40 så får man antingen bada i SPF 50 eller helt enkelt hålla sig inomhus. Hårda beslut här i livet!


Vadå Valborg?

Men hjälp! Det kan ju inte redan vara Valborg! Eller snarare, det kan ju inte vara ett helt år sen sedan det var Valborg sist! Helt galet mycket har ju hänt, men är skrämmande hur ett år kan vara både en tid som går så fort och samtidigt så långsamt. Om 5 timmar är det maj, och därmed rätt precis 11 veckor innan jag kommer tillbaka till lilla Sverige.


Aurora - Australia Gustav - Canada Linn - New Zealand Louise - California Lovisa - Australia Matilda - California Tobias - Kenya
Brainroad Films
Who?I am Naima - someone who loves life, playing the cello, photography, dancing, friends and simply most fun things in this world. After my year as an exchange student in the States I have had my eyes opened for the rest of this globe and all its wonderful people to meet and places to see.


Idag är det , it's
's day today.